CV:n kirjoittaminen – lopullinen opas

CV:tä ei ole helppo kirjoittaa. Riippumatta siitä, kirjoitatko CV:n ensimmäistä kertaa tai päivität vanhaa, se voi olla myös hämmentävää ja vaikeaa. Tämän tehtävän helpottamiseksi cvpalatsi.fi yhdessä ammattitaitoisten kirjoittajien kanssa ovat […]

Thomas Gustafssson
Thomas Gustafssson
CV:n kirjoittaminen – lopullinen opas

CV:tä ei ole helppo kirjoittaa. Riippumatta siitä, kirjoitatko CV:n ensimmäistä kertaa tai päivität vanhaa, se voi olla myös hämmentävää ja vaikeaa. Tämän tehtävän helpottamiseksi cvpalatsi.fi yhdessä ammattitaitoisten kirjoittajien kanssa ovat kirjoittaneet sinulle lopullisen CV oppaan. Näin voit välttää päänsärkyjä,, kun yrität googlata tietoa netistä artikkeleiden viidakossa.

Oppaamme on jaettu eri osiin, jotta voit helposti ohittaa ne osat, jotka osaat jo ja keskittyä niihin missä sinulla on vaikeuksia.

Toivotamme sinulle onnea ja olemme varmoja, että selviydyt tästä ja saat täydellisen CV:n, joka antaa sinulle unelma työpaikan.

1. Perustiedot CV:stä

1.1 Mikä on CV?

CV on lyhenne sanasta ”curriculum vitae”, joka on latinalainen sana ja tarkoittaa ”elämäntarinaa”. CV:si on siis historiallinen kuvaus sinun työelämästänne. Työelämällä tarkoitamme koulutusta ja työkokemustasi.

Ruotsissa sanaa CV käytetään usein synonyyminä sanan ” meritförteckning” tai englanninkielisen sanan ”resume” kanssa. Tämä on väärin, kun CV on lyhyt kertomus työelämän kokemuksista. CV on informatiivisempi asiakirja, joka voi sisältää lyhyemmän kuvauksen työkokemuksestasi, koulutuksestasi jne.

Tämän vuoksi on tärkeää huomauttaa, että CV:si ei saisi sisältää liian paljon tietoa ja että se olisi pidettävä lyhyenä. Usein tämä sekaannus syntyy, kun ”pidä lyhyt” ja samalla ”informatiivinen” voi olla hieman ristiriitaista. Mutta älä mieti siitä liikaa nyt. Selitämme tämän yksityiskohtaisemmin myöhemmin ja saat käsityksen siitä, miten koko teksti kirjoitetaan.

1.2 Mitä CV:n pitäisi sisältää

Yleensä sanotaan, että CV:n tulisi sisältää seuraavat otsikot.

 • Henkilötiedot
 • Työkokemus
 • Koulutus
 • Projekti / Sertifiointi
 • Suosittelija

Standardoitujen otsikoiden lisäksi CV:ssä olisi oltava myös muita otsikoita, jotta  saat työnantajalle paremman kuva siitä, kuka olet. Nämä otsikot ovat.

 • Otsikko
 • Yhteenveto
 • Lyhyesti minusta
 • Taidot

CV:si voi siten sisältää jopa 8 eri otsikkoa riippumatta siitä, miten tunnet CV:n suunnittelusta ja mitä haluat sisällyttää. Aiomme käydä läpi alla olevat otsikot ja mitä tietoja niiden pitäisi sisältää.

1.3 Henkilökohtainen kirje

Suosittelemme, että kirjoitat henkilökohtaisen kirjeen jokaiselle etsimäsi työpaikalle. Kun lähetät henkilökohtaisen kirjeen ja sinun CV:si, täydentää CV:n perustietoja. Sinun pitäisi käyttää henkilökohtaisen kirjeessä perustella, miksi olet kiinnostunut työstä ja miksi olet sopiva siihen. Voit nähdä henkilökohtaisen kirjeesi lyhyenä, mielenkiintoisena tarinana, joka saa työnantajat enemmän kiinnostunut sinuun.

Lue meidän opas, jossa saat vinkkejä ja neuvoja henkilökohtaisen kirjeen kirjoittamisesta.

Tämän selvittämiseksi: Kuvittele, että CV:si on asiakirja, jonka työnantaja näkee ensin. Tässä työnantaja näkee, että sinulla on oikea koulutus ja työkokemusta onnistumaan työssä. CV:ssä ei kuitenkaan kuvata, kuka olet. Mikä tarkoittaa, että olet edelleen anonyymi työnantajan silmissä ja et eroa muista hakijoista, joilla on samantyyppisiä  CV:tä. Tässä tapauksessa sinun henkilökohtainen kirje on todella tärkeä ja selittää tarkemmin, kuka olet ja luo työnantajalle enemmän kiinnostusta sinuun.

1.4 Työn saamisen vaiheet

Että jaksat tehdä jotain, sinun on tärkeää ymmärtää miksi teet sitä mitä sinun pitäisi tehdä. Alla on selitys siitä, miten työnantaja tarkastelee työllisyys prosessia, jotta saat paremman käsityksen siitä, miksi sinun pitäisi laittaa työ CV:hen.

Työnantaja on lähettänyt työpaikkailmoituksen ja saanut 100 CV:tä.

Vaihe 1. Työnantaja avaa CV:N, CV:n jälkeen ja katsoo nopeasti jokaisen CV:N noin 3–10 sekuntia. Jos on jotain, joka kiinnittää työnantajan kiinnostuksen, CV saa 30 sekuntia huomiota.

Kysymys: Miten saat helposti työnantajan huomion?

Vastaus: Erilainen (visuaalisesti)! Jos CV:si poikkeaa muista 99:sta, olet yksi CV:stä, jonka työnantaja kiinnittää 30 sekuntia 3:n sijasta.

Johtopäätös: CV:n ulkonäkö on tärkeää, jotta saat aikaisemmassa vaiheessa 1.

Vaihe 2.Työnantaja kiinnittää 30 sekuntia CV:si, lukee tietojasi ja asettaa sen ”Tallenna” kasaan. Sinun CV:n lisäksi on vielä viisi CV:tä, jotka päättyvät ”Tallenna” kasaan. Kaikki 6 jotka ovat  ”tallenna-kasassa” olevaa CV:tä ovat henkilöt, joilla on suunnilleen sama pätevyys, mutta haastatteluun kutsutaan noin 3 henkilöä.

Kysymys: Mitä voit tehdä että sinut kutsutaan haastatteluun?

Vastaus: Erilainen (informatiivisesti)! Henkilön palkkaaminen on pitkä prosessi, ja on tärkeää, että henkilöt ovat oikeassa paikkassa. Tämän takia on erittäin tärkeää, että työnantaja tuntee sitoutumisensa mahdollisimman pian.

Johtopäätös: Kerro lisää siitä, kuka olet ja miksi olet täydellinen siihen työhön. Hyvä CV tähän on henkilökohtainen kirje.

Vaihe 3 Haastattelu. Haastattelun aikana voit kertoa lisää itsestäsi ja korostaa persoonallisuuttasi. Jos haluat todella tehdä vaikutuksen työnantajalle, voit tehdä persoonallisuustestin ja antaa heille tuloksen, joka osoittaa, että olet täydellinen henkilö työhön.

Lue myös: Parhaat vinkit, että pääset haastatteluun

Toivottavasti edellä mainitut vaiheet ovat antaneet sinulle paremman käsityksen siitä, miksi on tärkeää saada visuaalisesti houkutteleva CV, hyvin kirjoitettu CV ja henkilökohtainen kirje. Hyvä, siirrymme eteenpäin!

2. Aloita CV:n kirjoittaminen

2.1 henkilökohtaisia tietoja

Mikä on henkilökohtaiset tiedot? Nimesi, yhteystietosi (sähköposti ja puhelinnumero), ikäsi ja asuinpaikkasi. Ei ole paljon muuta kuin ne. Ainoa tärkeä asia, jonka pitäisi pitää mielessä, on se, että henkilökohtaiset tiedot ovat CV:n yläreunassa.

CV:hen ei tarvitse sisällyttää todellista otsikkoa ”henkilötiedot”. Joissakin tapauksissa saattaa olla hyvä sisällyttää otsikko CV:hen, CV:n rakenteen selventämiseksi.


(Pidätkö CV:stä, klikkaa tästä niin voit käyttää sitä)

Yllä oleva CV on täydellinen esimerkki hyvin strukturoidusta CV:stä, jossa on otsikko ”henkilötiedot”. Samalla yhteystiedot löytyvät helposti myös CV:n yläosasta.

2.2 CV:n nimi

Kaikilla CV-malleillamme on mahdollisuus tulostaa CV:si otsikko. Tämä otsikko ei ole vakio, joka perustuu CV:n kirjoittamiseen liittyviin normeihin, mutta uskomme, että se on hyvä tapa tehdä sinusta erottuva ja antaa sinulle mahdollisuuden kertoa nopeasti työnantajalle, kuka olet.

Voit käyttää CV:täsi millä tahansa nimellä, joka sinun mielestä sopii parhaiten. Jos etsit esimerkiksi työtä taloudellisena avustajana, voit kirjoittaa CV:n otsikoksi joko ”Talous-avustaja”, jotta tulle selväksi että etsit vain tätä työtä. Vaihtoehtoisesti voit kirjoittaa jotain, mikä tekee sinusta erottuvan ja luo kiinnostusta esim. ”Suomen taloudellisin taloustieteilijä”. Voit käyttää CV-otsikkoa niin kuin itse haluat. Olemme pyytäneet suurelta määrältä rekrytoijia CV:n otsikosta ja kaikki olivat samaa mieltä, että se on hyvä idea olla jotain innovatiivista.

2.3 Yhteenveto

Tässä voit täyttää lyhyen yhteenvedon edellisestä urastasi ja mihin haluat tulevaisuudessa hakea. Voit nähdä tämän osan lyhennettynä ja erittäin tiivistettynä versiona henkilökohtaisesta kirjeestäsi. Tämän osan tarkoituksena on antaa työnantajalle lyhyt yhteenveto siitä, miksi olet oikea henkilö siihen työhön. Voit valita, haluatko sisällyttää tämän osan omaan CV:hen. Jos päätät ottaa sen mukaan, tähän kannatta laittaa aikaa, mielenkiintoisen hyvän yhteenvedon saamiseksi. Muussa tapauksessa tämä teksti saattaa tuntua turhalta, koska CV:SI on pidempi eikä niin selvä. Täällä voit lukea esimerkin hyvästä yhteenvedosta, miksi etsit työtä.

2.4 Lyhyesti minusta

Tässä sinulla on mahdollisuus kuvailla hieman henkilökohtaisia tietoja itsestäsi. Esimerkiksi jos sinulla on aviomies, vaimo tai lapsi. Kirjoita sinun harrastuksista, joista olet kiinnostunut tai jotain muuta, mikä voi kiinnittää työnantajan kiinnostuksen. Muista kuitenkin pitää teksti hyvin lyhyenä, mieluiten vain muutaman lause. Sinulla on mahdollisuus kertoa lisää itsestäsi työhaastattelussa.

2.5 Koulutus

Sinun tulisi aina sisällyttää sinun koulutuksesi CV:hen. Näkemykset siitä, milloin CV:ssä tulostetaan, eroavat rekrytoijista. Tutkimuksemme mukaan koulutuksesi pitäisi tulla CV:n alussa, jos sinulla on korkeakoulututkinto tai Yh-koulutus. Jos olet käynyt vain lukion, voit laittaa koulutuksesi työkokemuksen jälkeen

Pidä koulutuksesi mahdollisimman lyhyenä. Kirjoita koulun nimi, ohjelma / ala ja yksi tai kaksi lausetta, jotka kuvaavat koulutusta, jos luulet sen olevan tarpeen.

2.6 Työkokemus

Työkokemus on ansioluettelosi tärkein osa, johon pitäisi laittaa erityisen paljoin aikaa. Silloin sinulla on jo mahdollisuus CV:en kohdalla jo näyttää työnantajalle, että olet sopiva työhön ja että sinulla on oikea kokemus. Voit valita aikaisempien töiden järjestyksen eri tavoin. Tulosta ne joko aikajärjestyksessä nykyisen työn kanssa. Vaihtoehtoisesti voit valita kirjoittaa aikaisemmat työt kronologisessa järjestyksessä tai sinun viimeisin työ ensin. Tai sitten laitan vaan työt jotka koskevat samanlaista työtä johon haet.

Työt jotka eivät koske etsimääsi työtä, voit tulostaa CV:si vuoden, yrityksen nimen ja otsikoksi ”muut työpaikat”. Tämä koskee molempia edellä mainittuja vaihtoehtoja. Katso esimerkki CV:stä.

Avaa napsauttamalla CV: tä

2.7 Tehtävä / Sertifiointi

Tämän otsikon alla täytät erityiset projektit, joihin olet osallistunut, tai sertifikaatit, jolla voit korostaa CV:si. Täällä voit ottaa vähiten merkityksellisiä käänteitä etsimäsi työn suhteen. Tämän otsikon tarkoituksena on osoittaa, että olet kunnianhimoinen henkilö, joka ottaa mielellään vastaan myös vaativia tehtäviä. Esimerkki sertifioinnista voi olla myyntikoulutus, jonka olet suorittanut. Esimerkiksi voi olla erityinen tehtävä, jonka olit vastuussa tai jossa olet edelleen mukana ratkaisemassa työpaikalla. Konkreettinen esimerkki voisi olla, jos sinulle annettaisiin tehtävä tehostaa työtä ja sen seurauksena yritys säästää aikaa.

Yritä olla mahdollisimman luova ja ajattele asioita ja työtehtäviä, jotka olet tehnyt aikaisemmin, jotka tekevät sinusta erottuvan joukosta ja jotka voivat olla kiinnostavia kuulemaan työnantajan paikasta.

2.8 Tuntemukset

Tässä osassa voit kertoa erityistä tietoa siitä, missä olet erityisen hyvä. Osa on luettelon muodossa, ja voit valita sisällyttääksesi oman ”arvosanasi” numeron visuaalisesti, kuinka hyvä olet tietyssä asioissa. Tässä osiossa on tarkoitus antaa työnantajalle nopea yleiskatsaus erikoisosaamistasi, ilman että hänen tarvitsee lukea paljon tekstiä. Vain yhdessä sekunnissa työnantaja tietää, että olet hyvä esim. ”Projektinhallinnassa” tai jos olet ”Joukkuepelaaja”.

2.9 Suositukset

Tässä voit täyttää tekstin ”Suositukset on toimitettu pyynnöstä” vaihtoehdon, johon täytät suosittelijan nimen, sijaintinsa ja yrityksen. Emme suosittele, että täytät CV:hen sisältyvien viittausten yhteystiedot. Sen takia, että lähetät ansioluettelosi todennäköisesti useille eri työnantajille, ja vain muutama näistä johtaa haastatteluun. Siksi sinun ei pitäisi hajauttaa yhteystietojasi viittauksiamme tarpeettomasti, vain laitaa mukaan ne, kun työnantaja pyytää.

Table of content:
  More posts about: Kirjoita cv

  Thank you

  Rating: 4.7 from 328 people who have rated this

  Written by

  Thomas Gustafssson
  Thomas Gustafssson

  Try our professional CV-builder

  More articles like this