Viisi nopeaa vinkkiä yhden sivun CV:n tekemiseen

Olet varmasti kuullut, että CV:n eli ansioluettelon tulisi olla yhden sivun mittainen, mutta se ei usein ole niin helppoa kuin miltä se kuulostaa. Siksi usein käykin niin, että jättää välittämästä […]

Thomas Gustafssson
Thomas Gustafssson
Viisi nopeaa vinkkiä yhden sivun CV:n tekemiseen

Olet varmasti kuullut, että CV:n eli ansioluettelon tulisi olla yhden sivun mittainen, mutta se ei usein ole niin helppoa kuin miltä se kuulostaa. Siksi usein käykin niin, että jättää välittämästä tästä säännöstä ja antaa CV:n olla kahden tai jopa kolmen sivun mittainen. Se voi toimia, jos olet oman ammattisi asiantuntija ja sinulla on ollut erittäin monta tärkeää asemaa urallasi. Mutta jos sinulla ei ole ollut varsinaisia töitä kuin muutama, saat varmasti kaiken mahtumaan yhdelle sivulle. 

Helpottaaksemme tätä olemme keränneet joukon hyviä vinkkejä, jotka takuulla auttavat sinua tiivistämään tiedon CV:lle, ilman että sen laatu kärsii.  

1. Kerää vain oleellinen tieto CV:lle. 

Tämä on ehdottomaksi yksi yksinkertaisimmista vinkeistä pitääksesi CV:n yksisivuisena. Se on myös kaikkein tärkein vinkki, kun alat laatia CV:täsi. CV:n tulee olla helposti ymmärrettävä, luettava ja selventää miksi sinun tulisi saada hakemasi työ. Siksi on tärkeää pitää tietosi ansioluettelossa oleellisina.  Työnantaja haluaa täyttää erityisen avoinna olevan paikan ja tietää mitkä tekijät ovat tärkeitä. Siksi ansiolujttelostasi tulee helposti vaikeasti luettava, jos siinä on ylimääräistä tietoa, mikä ei liity työhön.

Voit käyttää alla olevia vinkkejä, jos olet tehnyt kaiken onnistumatta lyhentämään ansioluetteloasi. 

  • Älä ota mukaan mitään kuvausta koulustasi tai muusta koulutuksestasi. Pidä kappale ”koulutuslyhyenä ja ota mukaan vain koulun nimi sekä koulutuksesi. Jos työnantaja haluaa tietää enemmän, kysyy hän tietoja haastattelussa. Ansioluettelossasi riittää, että näytät, että opiskelet ja mitä koulutusohjelmaa/kursseja olet suorittanut.  
  • Kesätyö, lisätyö ja työharjoittelu eivät usein oleellisia. Jos kuitenkin haluat pitää nämä tiedot ansioluettelossasi, voit laittaa ne työkokemuksesi loppuun ranskalaisilla viivoilla ja otsikolla ”muut työt”. Sisällytä siihen vain yritys ja tehtävä, ilman tarkempaa kuvausta.
 • Jos sinun vapaa-ajan harrastuksesi eivät liity suoraan hakemaasi työhön, voit jättää ne pois CV:stä.
 • Jätä pois kappaleet ”suosittelijat” ja ”suositteluja annetaan pyynnöstä”. Tämä on itsestäänselvyys eikä sinun tarvitse selventää sitä työnantajalle. 
 • Mieti, tarvitsetko todella ”urayhteenvedon” tai ”lyhyesti minusta”-kappaleet CV:ssäsi. Jos sinulla on molemmat ansioluettelossa, voit poistaa toisen heti.  
 • Jos sinulla on kappale ”osaamistaidot” CV:ssäsi, jossa listaat pehmeitä taitojasi, kuten ”tiiminrakennusta”, projektijohtamista jne. , voi olla hyvä idea poistaa nämä tiedot. Usein tietosi ymmärretään lukemalla kuvauksia sinun aiemmista työelämän kokemuksista. 
 • Jos kuvasi vie suuren tilan CV:ssäsi, voit ottaa sen pois. Ulkonäölläsi ei ole merkitystä suurimmassa osassa töitä, joita työmarkkinoilla on tarjolla. Mutta jos mielestäsi ulkonäöllä on ratkaiseva merkitys hakemassasi työssä, suosittelemme että jätät kuvasi.  

2. Muotoile CV:si oikein

Kaikki meidän CV-mallit on muotoiltu ja kehitetty yhdessä rekrytoijien ja ammattilaisdesignerien kanssa ja niissä on varmistettu ulkoasu. Mutta voit muokata monia osia CV-malleissa tiivistääksesi sisältöä.  

 • Tee nimesi pienemmäksi. Olemme käyttäneet monissa CV-malleissamme isoa tekstikokoa nimessäsi. Voit käyttää pienempää tekstikokoa saadaksesi tilaa CV:llesi. 
 • CV:n vakiotekstiä voidaan pienentää, jotta saat enemmän tietoa yhdelle sivulle.  
 • Otsikkoja voi myös pienentää, jolla saadaan lisää tilaa.  

Älä epäröi muuttaa eri tekstikappaleiden kokoa CV:ssäsi, sillä rakenne on tärkein ja koolla ei ole merkitystä siihen. Älä kuitenkaan pienennä mitään tekstiä niin paljon, että se muuttuu vaikealukuiseksi.

3. Älä kirjoita samaa asiaa useaan kertaan työnkuvauksiin

Usein monissa työtehtävissäsi sinulla on ollut samanlainen työnkuva, kun olet noussut hitaasti ylöspäin urallasi ja vaihtanut työtäsi. Siksi ei ole tarpeen kuvata samanlaisia työtehtäviä työnkuvauksissasi.  

Sen sijaan kirjoita työnkuvaukset niin, että jokainen työ, jossa olet ollut, on ollut porras ja ota esiin vain uusia asioita, joita olet oppinut jokaisessa uudessa työssäsi. Työnantajalle on paljon kiinnostavampaa lukea tällainen lyhyt historia kehityksestäsi. Jos käytät tähän aikaa ja teet sen oikein, säästät paljon tilaa ilman, että tärkeää tietoa jää pois.  

4. Käytä ranskalaisia viivoja

Ranskalaiset viivat ovat aliarvostettuja. Ne säästävät tilaa CV:ssäsi ja tekevät siitä helppolukuisemman. Sen sijaan, että kirjoittaisin pitkiä tarinoita mitä olet oppinut työpaikalla, voit tehdä lyhyen listan tärkeimmistä asioista. On tärkeää, että et kuitenkaan käytä liikaa näitä listoja ja viivoja, sillä silloin on vaara, että ansioluettelostasi tulee liian pitkä.  Pidättäydy 2-3 viivassa per työnkuvaus. 

5. Älä tee uusia rivejä sellaista tietoa varten, jota ei tarvita

Olemme valinneet moniin CV-malleihimme rivejä esimerkiksi yrityksen nimelle, työtehtävälle ja päiväykselle. Jos sinulla on lyhyt ja hyvin kirjoitettu CV, tekevät nämä rivitykset CV:stäsi helpommin luettavan. Mutta jos CV:si on liian pitkä, voivat nämä rivit olla enemmän haitaksi kuin hyödyksi, kun tavoitteena on helppolukuinen CV, jossa on edellä mainitut tiedot yhdellä rivillä.  

Valitse esimerkiksi kenttä ”yrityksen nimi” ja täytä yrityksen nimi ja sen perään työtehtävä ja päiväys. Jätä työtehtävän ja päiväyksen kentät tyhjiksi, jolloin ne eivät näy CV:ssäsi. Saat kaiken yhdelle riville. Voit tehdä tietorivin helpommin luettavaksi käyttämällä kauttamerkkiä ”/ ”eri osien välillä. 

Esimerkki:

Alkuperäinen ulkoasu

Ericsson
Myyjä
2012-2015

Tiivistetty ulkoasu

Ericsson / Myyjä / 2012 – 2015

Älä unohda, miksi on niin tärkeää, että ansioluettelosi on yhdellä sivulla.

Jokaiseen työhön tulee satoja hakemuksia ja siksi rekrytoijilla ja työnantajilla on vain noin 6 sekuntia CV:llesi ensimmäisellä kierroksella. Hyvä vinkki, jolla ymmärtää lyhyen CV:n merkityksen on, että kirjoitat CV:si kaksisivuiseksi ja yrität lukea sen 6 sekunnissa ja katsoa, kuinka paljon tietoa ehdit saada. Uskon, että huomaat aika nopeasti lyhyen, helppolukuisen ja oleellista tietoa sisältävän CV:n painoarvon. 

Table of content:
  More posts about: Kirjoita cv

  Thank you

  Rating: 5 from 127 people who have rated this

  Written by

  Thomas Gustafssson
  Thomas Gustafssson

  Try our professional CV-builder

  More articles like this